Opozorilo!

VSE FOTOGRAFIJE NA TEJ STRANI SO AVTORSKO ZAŠČITENE. ZA VSAKRŠNO KOPIRANJE ALI OBJAVLJANJE FOTOGRAFIJ KONTAKTIRAJTE AVTORJA!

2. jun. 2010

Balkan boys and girls - (ekskurzija - Bosna)

Naslov pobral o fotra, katerega sem poklical, da je prišel po mene. Prvo kar je mi je rekel kje si balkan boy, no in jaz sem to uporabil za naslov ter dodal še nežnejši spol.

torej s faxom smo preživeli 4 dni v Bosni. Prvo morm rečit, da nikoli nisem bil preveč navdušen nad nekdanjo jugo, ampak tale izlet me ni pustil ravnodušnega, nasprotno bil sem neverjetno presenečen in to v pozitivnem smislu. Ker je blo vse preko faxa smo imeli na žalost tudi nekaj obveznih ogledov, ki so se nanašali predvsem na naravovarstvo. Fotke so pobrane iz vseh koncev, med fotografiranjem sem imel precej težav, saj ko si nekrat v neki skupini se moraš ti prilagajati ostalim tako, da je šlo mimo mene ogromno neizkoriščenih motivov.

Torej če začnem, naš načrt je bil vožnja v Tuzlo, kjer smo 2x prespali in si ogledali 2 tovarni, jez na jezeru Modrac ter seveda malo žuranja :D , nato pa vožnja v Sarajevo in tam ogled tunela, ki je rešil Sarajevčane ter Baščaršije, zvečer pa še vožnja na Bjelašnico, kjer smo prespali, drugo jutro krajši sprehod in nato naporna skoraj 12 urna vožnja v Slovenijo.


1. Krajšanje časa med vožnjo.


2. Nekje proti hrvaški meji na bencinski ujel eno lindo, ki je tankala svojo žvau :D


3. Drugi dan smo si v Tuzli ogledali tovarno sode in koksa. Hmm tovarne sode nisem nič kaj slikal, ker sem k sebi prišel šele na poti k Belem morju, ki je v bistvu odlagališče, če se prav spomnem CaCl2 - kalcijevega klorida, ki je stranski produkt pridobivanja sode.


4. Ko prideš do belega morja te zadane skor kap........ :shock: največja globina te sanjske destinacije je 15 metrov. Zgornji del je gosta mešanica z vodo, spodnji pa je skoraj čisto trd.


5. Itak, da jim eno morje ni dovolj, zato se na drugi strani razprostira Belo morje št. 2 #-o zadaj pa tovarna sode.


6. Naslednja destinacija je tovarna koksa, ki jo lahko vidite za morjem.


7. V Bosni vidiš za vsakim vogalom pralnico (dost je da maš wap-a pa je to že pralnca :lol: ) in vulkanizerstva.


8. Torej naslednja tovarna je tovarna koksa, ki je 51%lastništvu Indijcev in 49% Bosancev, ker je to ena "najmodernejših" tovarn je fotografiranje seveda prepovedano, ampak ne za nas - Slovence, kateri smo jih strašili z namanj 20 digitalci :oops:


9. Tovarna med vojno seveda ni obratoval, vse je bilo porušeno, vendar so naredili konec 90. let en velik projekt in tovarno spet postavili na noge. Zaposlenih je skoraj 1000 ljudi in po njihovem prepričevanju izpolnjuje vse EU standarde, kar se tiče okolja; seveda, če verjamete v pravljice :roll:


10. 5x pavza + 7x čik pavza :P


11. Celo kosilo so nam pripravili, tko na splošno so bili vse povsod izjemno veseli, da smo prišli in so vsepovsod pripravil vsaj nekaj za piti. aja na fotki pa smo na poti na kosilo :lol:


12. V Tuzli najdete ogromno industrije, ki jo z vodo napaja jezero Modrac, katerega jez smo si ogledali. samo jezero je dolgo 14 km široko cca. 700m ter globoko do 14 m, ob njem se razvija turizem.


13. Neuporabljena voda, o visokih vodah se odprejo tri takšne luknje, občasno pa prehaja celo do prelivanja preko brane :O


14. Mali šok sem osebno tudi doživel ob polgedu na en del gozda ob jezeru, akteri je bil polen takšnih in drugačnih ptičev.


15. En prliman ptič...


16. Pa še dva frčoplana :D


17. jez se tudi intenzivno obnavlja, delo opravlja med 20 in 28 ljudi. Na samem jezu pa je zaposlenih 8 ljudi, ki imajo iznad njega nadzorni center.....


18.


19. "Zavzeto" poslušanje.


20. Pogled iz nadzornega centra na Tuzlo zadaj.


21. Pravoslavna cerkev v Tuzli.


22. Policista sem slikal za spomin na dogodek, kateri je potekla nekako takole. Pod hostlom teče dvopasovnica in zgodila se je nesreča, nakar se pripeljeta policista, ki seveda nista nič označila, amapak lepo zasedla en pas in našla nekaj plastike, katero sta pobrala, nato pa zaprla drugi pas in vrgla tisto plastiko nanj, en je celo nekaj označeval s kredo pa mal brisal #-o . Ker ni bilo nič označeno sta se dva avtomobila še skor zaletel, drugi je skor zbil policista, treji pa je uspel povoziti "dokaze". Njvečji hec pa je bil ko je mlada gospodična prečkala cesto in uspela priti le do polovice, nakar jo je policist najprej povzdravil z dvigom kape, nato pa ustavil promet, da je lahko šla preko :mrgreen: jz pa pred leti šel k sodniku za prekrške, ker sem v Celju šel preko ceste #-o


23. Naša nova maskota 8)


24. Ah da pozabil sem omeniti, da smo si ogledali tudi izvir reke Bosne, ki se nahaj nekoliko km stran od Sarajeva. Okolica je zelo lepo urejena, sicer pa Bosna oskrbuje mesto Sarajevo z pitno vodo po podatkih je vode za dosti za 400.000 prebivalcev, trenutno pa jih je 380.000, pred vojno pa še 80.000 več.


25. Prliman ptič številka 2


26.


27. Zafrkancija laboda :twisted:


28. Če se pravilno spomnem so za ohranitev samega izvira in njegove okolice zaslužni predvsem ta glavni iz bivže AO, ki so prepovedali gradnjo !?


29. Malo izživljanja nad sliko.


30. Sledil je ogled hiše, kjer se je začel oz. končal rov, ki je rešil Sarajevčane.


31. Rov dolg 800m, visok 160cm po katerem so hodili ali porivali mele vozičke, v večini primerov je bilo vsaj 20cm vode, večkrat tudi do pasu. Ob strani je bila cev z nafto in kabel z elektriko + voda, vendar nikoli ni prišlo do nesreče. Trenutno rov ni prhoden, saj se je nekje na polovico (pod letališčem) posedel.


32. Prihod v sarejevo in pogled na posledice vojne, poleg tega lahko vidite ogromno novih nebotičnikov, ki so rezultat tujih vlagateljev, predvsem naših podjetji (Mercator, Petrol, tudi Tš, Gorenje...)...je pa precej mučno lgedati ljudi, otroke, ki prosjačijo na ulicah, križiščih, ko se prižge rdeča luč :(


33. Lepo je videti precej razvejano tramvajsko progo, katerih voznice so predvsem ženske :O Drugače pa je bilo Sarajevo poizkusni zajček v Avstro Ogrski glede tramvaja, saj so ga prvo zgradili tukaj, šele nato pa na dunaju.


34. Sledil je komaj tri urni sprehod po Baščaršiji, kjer mi nekako ni uspelo narediti kaj prida pametnih fotk :cry:


35. Tale cucek, domačin je pravi car, dvakrat smo ga vidl kak se je "prpelu" in začel piti :D


36. Ena ukradena - motiv mam v mislih :wink:


37. Znani vodnjak sredi trga, kjer je gopspod pral jagode.


38.


39. Po prehitrem odhodu iz Sarajevo smo pot nadaljevali na Bjelašnico, kjer so potekale olimpijske igre, objekti se nekaj obnavljajo predvsem pa se na veliko gradi in to nič v skladu z okoljem, ampak popolnoma turistično. na fotki pa je nekakšen Bosanski Stone Age :D


40. samo sarejevo je drago skoraj kot Slovenija, ampak vse ostalo je totoalna revščina, cene pa precej nižje tako, da tašen satirski prizor ni nič posebnega.


41. Spali smo na bivši OŠ, ki so jo s prostovoljnimi deli, prispevki spemenili v lepo urejeno planinsko koče, kjer je potekal slovensko - bosanski nastop :)


42. Krajši sprehod po planini....


43. ...,kjer smo spet srečali ovce....


44. ......in pastirico.


45. in kar na enkrat so minili 4 dnevi, nakar je sledila mučna 10 urna vožnja proti obljubljeni deželi.


46. ulovil sem še dva portreta.


47.


48. Med nevihto po vožnji skozi "ljepo našo".

Tako to je moj prispevek po obisku Bosne, katera me je kot sem že omenila navdušila :)

Ni komentarjev: