Opozorilo!

VSE FOTOGRAFIJE NA TEJ STRANI SO AVTORSKO ZAŠČITENE. ZA VSAKRŠNO KOPIRANJE ALI OBJAVLJANJE FOTOGRAFIJ KONTAKTIRAJTE AVTORJA!

14. apr. 2015

ŠKOTSKA X. Mallaige - Glenffinan - Fort William

Iz sončnega Skya smo s trajektom pluli proti temačnem kopnu. Temno ozračje, tu in tam kakšna strela in občasni nekaj metrski valovi, ki so špricali po motorjih, ki so bili parkirani pred vrati trajekta, minuto kasneje pa sonce in čez nekaj trenutkov spet tema.


MALLAIG

Mesto predvsem po zaslugi trajektne povezave s Skyem turistično precej obiskano, drugače pa samo ribiške ladje in še več ribiških ladij. Drugi wow faktor za turiste pa je železniška povezava Mallaig - Fort William po kateri vozi muzejski vlak - Jacobite steam train:

http://www.westcoastrailways.co.uk/jacobite/jacobite-steam-train-details.cfm

Sam sem se poslužil precej cenejšega navadnega potniškega vlaka na katerega sem se sicer precej načakal (3-4h). Za prehrano se je najbolje obrniti na manjši Fish and chips na železniški postaji, kateri se z lahkoto primerja s tistim iz Eust Neuka ;)Prvoten načrt je bil priti do večera do Fort Williama, ampak so bili tam vsi hostli zasedeni tako da sem se zapeljal samo do Glenffinana, kjer sem prespal v precej nenavadnem hostlu, in sicer predelanem železniškem vagonu :O
GLENFFINANKljub temu da se hostel nahaja na sami železniški postaji me je lastnik hostla pričakal na peronu, lepa gesta. V vagonu pa nekaj kupejev s pogradi, mala kuhinja, wc, kopalnica in jedilnica s televizorjem. Naključje je hotelo da sem preživel večer v Glenfinnanu ravno na večer finala lige prvakov (Barcelona 3: Man. United 1). Družbo mi je delalo nekaj ptičk, ki se je borilo za hrano in starejši ženski, ki sta preživljali dopust v Škotskem višavju. Opremljene z vso opremo, vključno z kajaki sta delali načrt za naslednji dan. Kot zanimivost oz za razliko od naših hribih so tisti na Škotskem kljub precej nižjim višinam precej slabo markirani. Iz raznih vodičev in knjig sta vrisovali pot na zemljevid :O


Postaja oz vasica Glenffinan se nahaja ob jezeru Loch Shiel (28 km, max 128m globina), kateri se zliva po 4km reki v Atlantik. Zadeva je na slikah prečudovita sam pa sem trenutno še bolj jezen, da je tisti dan deževalo in da nisem ostal še kakšen dodaten dan. Večjo prepoznavnost širom sveta pa je vasica dobila zaradi Harry Potterja, kjer se v Bradavičarko Harry vozi z vlakom preko viadukta, slednji se nahaja ravno na začetku jezera.


Ni komentarjev: