Opozorilo!

VSE FOTOGRAFIJE NA TEJ STRANI SO AVTORSKO ZAŠČITENE. ZA VSAKRŠNO KOPIRANJE ALI OBJAVLJANJE FOTOGRAFIJ KONTAKTIRAJTE AVTORJA!

20. avg. 2010

Zirje - otok bogu za hrbtom :)

No, ne moreš verejti, ampak uspelo mi je urediti fotke in jih celo predstaviti vam in to po skoraj dveh mesecih, če se ne motim, saj sem že pozabil kdaj sem bil tam nekje bogu za hrbtom. No da prvo razjasnimi kje se nahaja ta od sveta pozabljeni otok. 90% ljudi verejtno ve kje so Kornati, no Žirje je južno od njih iz njega pa je lep pogled na njihov južni del. Na dopust smo se odpravili za nek praznik, kar je bil razlog, da sta ta dan peljala le dva para trajektov in mislim, da celo enih parakrat ladjica :wink: Najhitrejši dostop do otoka je z Šibenika od koder vozi omenjen trajekt in privat ladjica. No pa da ne bom brez veze pisal gremo rajši na fotke. Dodajam še link do fotke enega redkih zemljevidov Žirja iz katerega se lahko znajdeš.


1. Kot sem že omenil trajekt iz Šibenika skozi kanal sv. Ante-ja, ki je tko čist MMG eden najlepših, najdaljših in najbolj prometnih kanalov pri naših sosedih in možno da tudi na jadranu.

2. En breg je bil v celoti od vojske, vendar je vse zapušečeno že lep čas na koncu oz. na začetku pač odvisno iz katere strani pripluješ pa stoji mogočna trdnjava z isto imenskim imenom totej sv. Ante. Pred časom sem bil na njej in je prazna, vendar se obnavlja v Šibeniku pa imajo velike načrte za njeno prihodnost.

3. Vožnja traja cca. eno uro in pol, zato je normalno, da je otrokom dolg čas :lol:

4. Med potjo se trajekt ustavi na otoku Kaprije, kjer je samo na tej fotki 100x več življenja kot na celotnem Žirju v 10 dneh skupaj :S

5. Kaprije je tako na pogled s trajekta zelo lepo urejeno.

6. Po prihodu na Žirje smo se po cca. 2 km neverjetno slabem makadamu pripeljalai v apartma (zaliv Koromašna) in opazili, da imajo vojaki neke vaje.

7. Vojaki in treningi, škoda da ni na fotki šefov v kajakih, ki so jih terali gor in dol.

8. Zelo pametno je vzeti kolesa, saj so ceste zelo boge - kar imajo je naredila vojska. Na sever je asfaltirana, na jug makadam. No jaz sem šel prvo na sever in na fotki vidite pogled proti Kornatom.

9. Osebno sončne zahode sovražim, saj je vse vedno tako podobno, zato sem malo iskal drugačne poglede na ta bedni sončni zahod. No tule je slikano skozi bunker. Bunkerje najdete na severu in jugu, kjer je vse prekopano, saj je bilo žirje izredno pomembna vojaška točka. Na samem Žirju so dve opuščene vojašnice, dva taka utrjena vrha (na zemljevidu glej: razgledna točka 1, 2) in še z posadko zasedena točka sredi Žirja, ki naj bi bila ene najbolših nadzornih točk na Jadranu, saj se vidi na vse strani okoli otoka.

10. Še en pocukran motiv.

11. naslednji izlet je bil na jug, kjer je vrh hriba prav tako cel preoran z bunkerji... Na fotki pa moja malenkost.

12. Obstajajo table z oznakami za kolesarske poti.

13. Pomol, ki se je uporabljala za dovoz do vojašnice.

14. In cesta, ki je vodila od pomola do vojašnice.

15. Pa še en mali del vojašnice.

16. Iz južnega vrha je bil razgled na sončni zahod bol bogi, zato sem ukrepal malo drugače.

17. Trajekt na poti na Kaprije. Zadaja Velebit, spredaj pa čuda takšnih in drugačnih otokov.

18. Stativ nisem uporabljal kaj veliko, saj javne razsvetljave skoraj, da ni. Drugače pa je po otoku 15698664 zavrženih in 5698886 starih na pol delujočih avtov s katerimi se domačini podijo po otoku. MMG normalno, da so avti neregistrirani, saj policije. pred časom so imeli veliko čistilno akcijo in nabrali ne vem koliko trajektov starih avtov.

19. Pristaniško mesto Muna.

20. Sredi otoka se nahaja ogromno polje, vendar imajo že od pamtiveka probleme s sušo, saj je padavin ekstremno malo, čeprav so doživeli že tudi sneg :O No in jaz sem se zbudil pred četrto zjutraj in odkolovratil na polje in malo slikaril. Kot vidite na fotki prevladujejo predvsem vinogradi poleg njih pa še nasadi oljk.........

21. ....posebnih sliv (recimo, da imajo ime Žirjanske :D ), ki so avtohtone in pred časom že skoraj izbrisane z obličja Žirja. Recimo fig, ki so eden izmed zaščitnih znakov Jadrana pa skoraj ni, verejtno je razlog suša saj so fige, na parih drevesih, ki sem jih videl, praktično posušene že na drevesu in neužitne.

22. Drugi problem polja pa so premale parcele, saj so se zaradi dedovanja le te razbijale na vedno manjše kose. Posledica pa so recimo ograje, ki razmejuje teh nešteto parcel in seveda nekonkurenčnost.

23.

24.

25.

27. Ribiška mreža je dobila novo nalogo, varovanje pred ptiči.

28. Tudi tale "gospod" straši ptiče.

29. Čez sredino polja poteka glavna "cesta" oz. bolje rečeno pot in ko sem hodil po njej sem slišal ogromno glasov ljudi, ki so delali, videl pa le redko katerega, saj so bili poskriti med precej bujno vegetacijo.

30. Izjema številka ena.....

31. ......in še dvojka :lol:

32. V sameme naselju Žirje oz. selu kot mu pravijo otočani je tudi mrtvilo.

33. Tudi temu je dolg čas.

34. Ptica, ki sem jo motil in ni želel razkriti lokacije svojega prebivališča, ki je bilo v ........

35........zapuščeni osnovni šoli.

36. redki lokalci izkoristijo jutranji "hlad" za delo okoli hiše.

37. Sušenje kruha, zdej ne vem ali za ribe ali domaće živali ?!? Ko pa sem ravno pri kruhu pa lahko povem, da so kruh vsako jutro pripeljali na otok iz Šibenika z ladjico, seveda je bilo potrebno kruh prejšnji dan naročiti.

38. Sicer nisem kaj prida navdušen nad arhitekturo, ampak vseeno kdaj pa kdaj "paše škljocniti" kakšen takšen motiv.

39. Sušenje čevljev.

40. Apartma je bil lep in imel na senčni strani balkon pod katerim je bilo......

41.......dopustniško naselje pridnih čbelc.

42. Motivi so malo pomešani, ampak kaj moreš, če pa slikam praktično vse.

43. Malo sem se šel botanika. Na fotki pa je divji česen in sončni zahod #-o

44. Na enem hribu se nahaja; kaj jaz vem iz katerega obdobja, arheološko naselje z ohranjenim zidom iz katerega je lep pogled na velik zaliv, kjer na polno uživajo navtiki.

45. Strelna lina ali običajno okno :D ??!?!

46. Na odprtem morju pa ribiči mečejo oz. zjutraj bolj pobirajo svoje mreže.

47. del ostankov naselja obsijanega s jutranjo svetlobo.

48. Eden redkih figovih dreves.

49. Del suhega zidu, kateri se zdijo fotogenični, ampak obenem na fotkah sami malo dolgočasni, kar pa vsaj malo popravi kakšen živopisani predmet.

50. In že je bil čas odhoda proti domu. Pričakovali smo poln trajekt na naše začudenje pa smo bili edini dopustniki z avtom :OOOOOO

51. Povratek v Šibenik skozi, tukaj še malenkost sladko - slani( razlog reka Krka), kanal.

52. Ženska se mi je med potjo dvakrat uspešno skrila, vendar sem jo pred pristankom vseeno uspel slikati.

53. Zaledje "obale" je malo manj obljudeno, zato pa toliko bogatejše z recimo....

54.....plodovi kot je tale kivi s katerim zaključujem tale dokaj obsežen fotopis, ki sicer ni iz nekih eksotičnih krajev, vendar sem mnenja, da bo malo kdo pristal na Žirju, kljub temu, da so gosti v 80% Slovenci.

16 komentarjev:

Gregor pravi ...

Ta reportaža mi je pa všeč, tudi fotografije so odlične. Še takih fotografij, saj ni važno, ali je mešano ali tematsko, samo da so zanimive.
Mogoče je samo objava malo predolga, no kakorkoli, kar tako naprej :)

lp Gregor

Matej pravi ...

Odlična fotoreportaža! Če je objava zanimiva, mi je všeč da je daljša - in ta je ena izmed njih.

LP, Matej

fudmajstr pravi ...

Zakaj toliko fotk? Manj je več, sploh če 90% fotk itaq ni primerno za objavo.

GReGa pravi ...

Gregor in Matej hvala za komentarja, kakor tudi Stanetu, ampak a mi poveš zakaj in katerih 90% fotk ni priemrno za objavo ??

fudmajstr pravi ...

Vseh 50 ni za objavo, niso vse dovolj dobre. Naredi slekcijo. Objavit 50 fotk na blogu v enem prispevku je zguba časa. Za blogerja in bralca/gledalca bloga. Tudi če je katera dobra, se izgubi med ostalimi.

GReGa pravi ...

hehe normalno, da niso vse ne vem kaj; bi bilo že mal čudn, da bi mi uspelo naredit toliko dobrih. Če bi se šel jaz ne vem kaj bi dal recimo 10 fotk, ampak ne bi pa mogel napisati ne vem kakšne reportaže, kar je pa moj cilj, da predstavim otok Žirje še ostalim na mogoče malo drugačen način in k temu načinu pač paše mal več fotk :) o o izgubi časa pa lahko le rečem ,da je bi bila za nekoga izguba časa tudi tistih 10 dni na žirju pa recimo današji dan pa tako naprej, komur je predolgo bo preletel ali pa še to ne, če pa bo koga zanimalo pa bo mogoče prebral vse.

hvala pa za tvoj pogled, ampak jaz sem vedno razočaran, ko berem kakšen zanimiv prispevek na blogu, kateri pa so večino prekratki - vsaj za mene.

lp grega

Anonimni pravi ...

Super predstavitev otoka! ČESTITAM!! oTOČANI BI LAHKO BILI VESELI, ČE BI IZ TEGA NAREDIL KNJIGO ... HRVAŠKO TURISTIČNO DRUŠTVO PA BI SI LAHKO POLIZALO VSE PRSTE NA ROKAH, ČE BI JIM DAL SVOJE FOTKE.
mogoče pa grem drugo leto tja ... letos sem bila na Susku in tudi nekaj fotkala ... a nimam tako dobrega aparata.

Anonimni pravi ...

Ful dobre fotke, vse po vrsti, letos gremo na Žirje, upam, da bo luštno, gremo po mal samote in lepega morja.

GReGa pravi ...

dobra odločitev ;) upam da bo, oz. je bilo super :D

Anonimni pravi ...

Hvala za izčrpno poročilo. Fotke super. V torek 9.8.16 grem tja in komaj čakam. Si mi kar polepšal dan.

LP

Iztok

Anonimni pravi ...

Hvala :)

Manca pravi ...

Super reportaža in fotke! :) Ravno na poti na Žirje...

Anonimni pravi ...

Alj imate morda naslov oz. Kje ste bili nastanjeni na otoku? Hvala za odgovor.

Unknown pravi ...

Hvala za prispevek. Mi gremo v sredo 4.7.2018 tja upam da bomo začutili to samoto in pristen stik z naravo pozabljeno od vseh :-)
Mojca

Anonimni pravi ...

Kako vzvišen opis prečudovitega otoka...

룸알바 pravi ...

Thank you very much for seeing 밤알바 information.
Thank you very much for seeing 밤알바 information.