Opozorilo!

VSE FOTOGRAFIJE NA TEJ STRANI SO AVTORSKO ZAŠČITENE. ZA VSAKRŠNO KOPIRANJE ALI OBJAVLJANJE FOTOGRAFIJ KONTAKTIRAJTE AVTORJA!

26. dec. 2012

ŠKOTSKA VII. Otok Skye


Zadnja objava se je končala s slabim vremenom, kateri se bo tko mimogrede vlekel še nekaj časa :) Pristal sem v Kyleakinu, no v bistvu sem se tja pripeljal čez most, par let nazaj pa so se še vozili sem s trajekti. 4 hostli, par barov in velik pomol pa še kakšna hiša se najde in to je to. Ker je most kakšen kilometer stran je zdaj vasica bolj kot ne prazna. Nič hudega bi rekli, ampak tam sem se znašel sredi pasjega vremena okrog 12.00, v praznem hostlu se razume.

No pa sem spoznal škota, cimra.  Po spomni bi rekel 45-50 let, iz Stirlinga, 18 letni sin na misiji na bližnjem vzhodu, železničar...hmm kaj še vem, aja kar zgovoren možak pa še pir mi je častil.


Otok Skye tj. uvrščen je med Notranje Hebride, že pred izgradnjo mosta na veliko oblegan s turisti, zdaj pa še bolj sploh, odkar so ukinili mostnino. Kolikor sem ga videl je super, ampak vreme mi je preprečilo bolj podroben pregled. Prevozil sem glavne ceste, z busom seveda in normalno med močnim deževjem :D
PORTREE

Glavno mesto z eno znamenitostjo in to so slikovito obravane hiše ob glavnem pomolu. Če si neodvisen od javnega prevoza se ustaviš, pogledaš in odpelješ. Sam sem še prenočil in presenečn naletel na znani obraz, in sicer avstralca iz Invernessa. Lastnik hostla mi je odsvetoval odhod na Zunanje herbide oz. otok Lewis, ampak se nisem dal. Morje se je malo umirilo, trajeti so spet začeli voziti in sem šel.

 
UIG

Dobra odločitev, čeprav je baje itak vsaka taka. Trajekt vozi 1x ali 2x dnevno iz malega naselja Uig, kamor sem šel seveda z busom. Pomol sega daleč stran od obale in je nezaščiten, kar je ob nemirnem morju problematično, saj trajekt ne more pristati. Lepo imajo organiziran prevoz za nas, ki smo peš, saj te s kombijem pripeljejo po pomolu do trajekta. Sem bil pa edini, ki je izkoristil to možnost obenem pa od starega moskega mačka izvedel, da se vreme kakšnih štirinajst dni ne bo pretirano izboljšalo: "ko se enkrat začne traja lep čas, preden se konča".

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Da bo Skye na enem mestu bomo preskočili par dni na Zunanjih Hebridih, ki pridejo na vrsto v naslednjem prispevku.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Iz predvsem nenavadnega, drugačnega Lewisa, kjer bi še z veseljem ostal sem se vrnil v Uig. Potem pa nadaljeval pot do hostla v Flodigarryu - najbolj severni del otoka, ki slovi po naravvnih lepotah, peš poteh..., če je vreme seveda primerno.

Hostl je bil prava muka; mladoporočenci, družine... v glavnem brez klasičnih popotnikov, ki iščejo družbo :S Nasledje jutro pa sreča v nesreči. Avtobus ima dovoz do hostla za izhodiščno/končno postajo, kjer je seveda čakal. Jaz peš proti njem, mimo mene dva avta, ki sta želela zaviti na glavno cesto. Avtobus je bil seveda v napoto in je odpeljal. AAA preklel sem vse živo potem pa malo sreče.. iz tistih dveh avtov so me opazili, počakali in nato v polnem gasu za busom :D Pa smo ga dobili čez par ovinkov na naslednji postaji, Anglež je zapeljal pred bus in mu zaprl pot - še 1x hvala Angležem :)

Od presenečene šoferke sem kupil karto do postaje pod Old Man of Storr. Gre za hrib z lepim razgledom in naravnim spomenikom, osamelcem in še lepšim razgledom. Ravno, ko je šoferka ostavila na tej postaji je pričelo grmeti, deževati in bliskati tako, da sem ji samo rekel naj vozi dalje :D Kaj hočemo zgleda mi ni bil usojen, sicer pa si hoje s težkim nahrbtnikom po pravici povedan res nisem želel. Do Portree sem se nato pripeljal zastonj in po zaslugi prijazne šoferke prihranil par funtov. Par sončnih fotk Portreea in na avtobus do Armadale, kjer me je čakal trajekt.
ARMADALE


Ni komentarjev: