Opozorilo!

VSE FOTOGRAFIJE NA TEJ STRANI SO AVTORSKO ZAŠČITENE. ZA VSAKRŠNO KOPIRANJE ALI OBJAVLJANJE FOTOGRAFIJ KONTAKTIRAJTE AVTORJA!

18. dec. 2012

ŠKOTSKA V. Inverness

"Pet jih je, en bo pa že prazen" sem si ponavljal med hojo po Invernessu. Prvi hostel je bil zaseden, v drugem ni bilo nič boljše, našel tretjega, kjer me napotijo v četrtega. Izakazalo se je da sva v njem z Avstralcem dobila zadnji postelji. Inverness student hostel se je izkazal za fantastično izbiro, čeprav to sploh ni bila :)) Polno popotnikov iz celega sveta in prijetni dnevni prostor se je izkazal s prfektnim vzdušjem.


Inverness je največje mesto v Škotskem višavju in se nahaja ob Severnem morju, in sicer ob izlivu reke Ness. Verjetno zveni znano, če ne od drugod pa od pošasti Nessi, ki jo ne/najdemo na jezeru Ness. No in vsi "Nessiji" so povezani z Kaledonskim kanalom.


Predvsem v preteklosti je kanal imel veliko vlogo pri transportu, saj predstavlja bližnjico med severom in JZ delom Škotske. verjetno je zaradi njega preživel kakšen mornar več ali pa jih vsaj ni dajala morska bolezen :) Danes se še vedno uporablja, tovoru pa so se pridružili še turisti. Omeniti velja zapornice, ki jih najdemo v Ivernessu (na sliki) in pri Fort Williamu, v katerem sem se ustavil kakšen teden kasneje.


Podnevi mirno, ponoči precej živahno mestece goste privablja predvsem zaradi že omenjenega bližnjega Loch Nessa. Težko zgrešiš tudi grad zaprt za javnost, no vsaj razgled s hribčka je kul. Poleg tega je v bližini tudi bojišče (Battle of Culloden), kjer so Angleži dokončno premagali Škote in si jih pokorili. Sam sem se turističnim biserčkom izognil in bolj kot ne lenaril.




Ena izmed zanimivosti je tudi krožna pot po treh otokih sredi reke Ness, vse skupaj je zeleno kot vedno na Škotskem in če ne dežuje prav "luštno" :) sicer pa če pomislim malo nazaj me tisti nežen dež ni nič kaj motil, seveda če ni bilo poleg še mrrrrrzlega vetra.



Dva dni sta hitro minila in že sem sedel na vlaku za Kyle of Lochalsh oz. otok Skye ... Hebridi prihajam :)

Ni komentarjev: