Opozorilo!

VSE FOTOGRAFIJE NA TEJ STRANI SO AVTORSKO ZAŠČITENE. ZA VSAKRŠNO KOPIRANJE ALI OBJAVLJANJE FOTOGRAFIJ KONTAKTIRAJTE AVTORJA!

23. apr. 2012

ŠKOTSKA IV. Perth - Dunkeld - Inverness

Med zbujanjem v St. Andrewsu mi je v glavi odzvanjala misel, da bom končno videl Škotsko višavje. Do tam pa sem imel še kar nekaj "opravkov".Torej adijo bogati golf igralci in lepo pozdravljen....dež kot se je izkazalo kasneje :)

Na splošno je javni promet urejen bolje kot pri nas. Večinoma lahko brez problemov povezuješ vlak, bus, trajekt tako, da se na postaji Leuchars nisem preveč načakal. Prodajalec kart mi je sicer na moje začudenje pojasnil, da bom mogel narediti precej velik krog da pridem do Pertha. Po nekaj minutah me je poiskal na peronu in mi razložil, da se je zmotil in da se peljem kot sem načrtoval - preko Dundeeja, kjer sem prestopal za Perth.Pokrajino Fife sem zapustil s prečkanjem železniškega mostu preko Firth of Taya - kot sem omenil v prejšnjem prispevku je to nekakšna delta reke Tay. Kakšnih deset dni kaseje sem med čakanjem trajekta na zahodni obali Škotske prebral, da se v zadnjih letih tukaj spet pojavljajo Belorepci (Sea Eagle).V Perthu mi je uspelo "pregledati" eno samo ulico potem pa sem plačal davek pretežkega nahrbtnika in se malo razočaran vrnil na udoben vlak. Obrečno (ob reki Tay) mesto Perth je sicer nekakšna meja med Škotskim nižavjem (Scottish Lowlands) in bolj poznanim Škotskim višavjem (Scottish Higlands).Neizogibna stvar v višavju je dež in če mu dodaš okna vlaka, ki jih ne moraš odpirati dobiš milo rečeno slabe fotografije. Ta neverjetna "sreča" me je spremljala ob vsaki vožnji z vlakom po sicer neverjetno lepi pokrajina.Prvo mestece v višavju je bil Dunkeld. Po forumih so ga hvalili, da je pravi mali biser. Sprevodnik na vlaku pa nikakor ni mogel razumeti zakaj želim tam z vlaka, ampak na koncu mi je vseeno samoiniciativno razložil v katero smer moram (2,3 km stran od žel. postaje).V Dunkeldu je ena precej znana katedrala v kateri je bila poroka. Mladoporočenca pa sta se mi prav smilila, ko se je nanju vsipala množica turistov s fotoaparati, ki so že tako ali drugače popolnoma spremenili podobo mesta. Sam sem jih pustil na miru, vseeno pa sem "škljocnil" starejšega gospoda v elemntu.Še tretjič isti dan sem se popolnoma približal reki Tay, ki teče ob Dunkeldu. Reko prečka stari most po katerem sem prišel in se vrnil bežeč pred dežjem.


  

Precej bizarno za naše rezmere so na Otoku obsedeni z varnostjo. Bogu za hrbtom na postajališču Dunkeld sem na vlak čakal slabo uro in na vsakih 5-10 minut so po zvočniku opozarjali, da se prtljaga ne sme puščati sama...Načrtoval sem prenočitev v Pitlochryu, zananem po eni najmanjših destilarn na Škotskem. No kakorkoli dež me je prepričal, da je Pitlochry brezvezen in da me čakajo mnogo lepša doživetja v Invernessu. Še prej pa malo pogajanj z sprevodnikom, ki mu spet ni bilo jasno zakaj sem kupil karto do Pitlochrya, če pa imam namen iti v Inverness :) 

No in še enkrat več se je izkazalo, da je nesmislno preveč načrtovati, saj je spontanost veliko zanimivejša :)) Kot opazko pa še lahko rečem, da je vožnja z vlakom po tem delu prfektna izbira (Edinburgh - Inverness, 3h40min, 43funtov).

  Ni komentarjev: