Opozorilo!

VSE FOTOGRAFIJE NA TEJ STRANI SO AVTORSKO ZAŠČITENE. ZA VSAKRŠNO KOPIRANJE ALI OBJAVLJANJE FOTOGRAFIJ KONTAKTIRAJTE AVTORJA!

11. feb. 2013

PORTUGALSKA I. Začetek ;)

Glede na to da se mrzlo vreme še vedno vleče sam pa v dveh letih nisem uspel dokončati prispevkov o Škotski bom poizkusil dodati kakšnega iz malo bolj tople Portugalske. Če ne drugega je vreme tam ubijalsko vroče in zna biti mala popestritev za sneg, ki pravkar naletava tukaj sredi Ljubljane.

Pogled na mesto Porto z značilnimi čolni s katerimi so prevažali Portovec iz ob reki višje ležečih vinogradov v Porto. 

O Portugalski nikoli nisem veliko razmišljal potem pa sem na začetku poletja večkrat naletel na pohvale o tej državi. Ujel sem še zadnji čas, da sem kupil letalsko karto in potem čakal, da pride september. Načrtoval sem malo, veliko manj kot za Škotsko. No izkazalo se je da sem še tisto malo popolnoma spremenil.


Petindvajset dnevno potovanje se je začelo v Zid. Mostu sredi noči, ko sem v kratkih hlačah čakal mednarodni vlak za Benetke. Izkazalo se je da hlad na postaji ni nič v primerjavi z mrzlimi kupeji na vlaku. Oblekel sem vse, kar sem imel in še vedno me je zeblo. Iz spanca me je nekje v Italiji zbudil "buongiorno" italjanskega sprevodnika. Sledilo je prestopanje v Bentkah - Mestre za vlak v Bolonijo, potem pa z busom do letališča.

Ryanair ni šparal s klimo tako, da je bil prihod iz letališča v Portu precej velik šok (temp. 35 stopinj), sledil pa je še en, in sicer na metroju, kjer so spet "nažigal" klimo - glede temperatur so Portugalci res neuravnovešeni :D

  Torej slabi mesec časa je bil dovolj, da sem videl večino bolj ali manj znanih stvari, mest, pokrajin. Na žalost sem moral izpustiti dva manj razvita dela, in sicer Tras os Montes na severu vzhodu in Beito Baixa, ki je najbolj hribovita provica. Če bi se danes ponovno odločeval bi kljub nemogočem javnem prometu izbral ti dve, izpustil pa tako opevani Algarve na jugu. Kot zanimivost še povem, da so me vsepovsod gledali malo čudno, ko sem povedal da bom ostal na Portugalski skoraj mesec dni.  

Začel sem torej v Portu in šel do severa potem pa počasi do juga nakar je sledil povratek v Porto in let v Italijo. V tem zaporedju bodo sledili tudi sledeči prispevki in če bom imel srečo mi mogoče v naslednjih 10 letih uspe objaviti vse, kar sem si zamislil :)  Sliši se grozno veliko, ampak ni krize je samo pomanjkanje volje in časa...
Ni komentarjev: